Gepubliceerd:
Laatste update:

Tv-programma 'Andere Tijden' maakte opnames van de Sacramentsprocessie in Weert

WEERT - Het TV-programma 'Andere Tijden' maakte vandaag opnames van de Sacramentsprocessie. Een en ander ter voorbereiding op een aflevering over de beeldenstorm die in 1566 in Weert plaats vond. Het programma wordt gemaakt door NTR en de VPRO op NPO 2 en behandelt historische onderwerpen.

Op 27 augustus 1566, rond 22.00 uur, valt een groep protestanten de minderbroederskerk en het klooster aan de Biest binnen. Daar vinden, wat later de Beeldenstorm wordt genoemd, grote vernielingen aan het gebouw en het interieur plaats.De protestanten keren zich tegen het vereren van heiligen door de katholieken. Bovendien zijn zij bijzonder gekant tegen de pracht en de praal in de katholieke kerken en gebouwen. In de kerk van de minderbroeders worden zowat alle beelden en relieken omgegooid of volledig stukgeslagen. De altaren en koorbanken worden op een hoop gegooid en liggen kris kras door de kerk. De volgende dag aanschouwen de inwoners van de stad de ravage. Sommigen nemen gewoon delen van het beschadigde interieur mee. Het blijkt dat niemand zich daar druk over maakt. De kloosterlingen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen en keren pas jaren later terug.

Beeldenstormers
Onder leiding van Jan en Herman Ressen komen op 29 augustus 1566 de beeldenstormers die in het minderbroederklooster aan de Biest hebben huisgehouden, samen in herberg De Croon om de volgende stappen te bespreken. Het oog valt het op klooster Maria Wijngaart in de Maasstraat en de St. Martinuskerk aan de Markt. Omdat de zusters nog in het klooster verblijven weten de herbergier van De Croon, Jacob van Stralen, en diens broer Cornelis met enkele burgers de beeldenstormers over te halen hun verwoestende werk niet 's avonds of ’s nachts uit te voeren. Rond 18.00 uur trekt een groep beeldenstormers naar het klooster. De zusters proberen de beeldenstormers gunstig te stemmen door hen te voorzien van drank en spijs. Veel heeft het niet geholpen. Al snel gaan de beelden aan diggelen. Het houtwerk van het klooster wordt ontzien, de beeldenstormers zijn onder de indruk van de hevig huilende zusters. Vervolgens trekt de groep naar de St. Martinuskerk. Alle beelden, stoelen en lessenaars worden kort en klein geslagen. Alleen de preekstoel en de klokken blijven gespaard. De ravage is enorm en nodigt uit tot nog meer plundering. Na de beeldenstorm wordt de St. Martinuskerk volledig leeggeruimd. Vanaf dan vinden er calvinistische diensten plaats, zonder beelden, zonder pracht en praal. Er is tweemaal daags een preek en er worden psalmen en andere liederen gezongen en dit alles in de Nederlandse taal.

Deel dit artikel:

Reacties